Rotter eller mus i veggen?

Vi får ofte telefoner fra folk som er sikre på at rotter eller mus kravler rundt i veggen. Dette er oftest basert på lyder, og noen ganger er det enkelt å fastslå om det er rotter, men andre ganger kan det være vanskeligere å identifisere hvor lydene kommer fra.

Så hvordan kan du vite at det dreier som om rotter eller mus? Det finnes en rekke kjennetegn og spor du kan lete etter som vil avsløre hvorvidt du har med rotter og mus å gjøre, eller om det er noe helt annet igjen. Først og fremst kjenner vel de fleste krafsing og løpelyder i vegger og gulv. Dette er en god indikasjon på at det finnes rotter eller mus i boligen. Om du så finner avføring fra gnagere i kjøkkenskapet kan du være helt sikker.

Det finnes også andre spor som kan indikere at rotter eller mus har flyttet inn i boligen. Mus og rotter bruker gjerne små biter av emballasje og papir som reirmateriale, så dersom du finner rester av dette i matboden skal du være på vakt. Du kan også se etter små spor i snøen som leder til og fra huset.

Hvordan forhindre rotter og mus

Det er svært vanskelig å gjøre boligen fullstendig tett for mus og rotter. En sprekk på seks millimeter er nok til at en liten gnager kan presse seg gjennom. Rotter trenger litt mer plass, men kan fint presse seg gjennom en åpning på cirka 12 millimeter. Et godt utgangspunkt for å hindre uønskede gjester er å tette aller sprekker som er større enn seks millimeter.

Det er også viktig å kontrollere avløp og rør i huset. Siden disse ikke alltid er like godt tettet kommer mange mus og rotter denne veien inn i huset. Også utendørs er det tiltak man kan gjøre for å hindre spesielt rotter. Først og fremst skal man holde det ryddig og oversiktlig i hagen slik at rotter har vanskeligere for å finne gode gjemmesteder. Et typisk eksempel på et godt gjemmested for rotter er en plankehaug. Under plankene kan de grave ganger i jorden og har på den måten et trygt skjulested for reiret.

Kompostbinger med matavfall er også noe som tiltrekker rotter. Har du frukttrær bør du sørge for at nedfallsfrukt plukkes opp så hurtig som mulig, da dette er en viktig næringskilde for rotter. Dersom du mater fugler er det sjelden at det ikke faller en del ned på bakken og dersom noen rotter oppdager dette kan de bosette seg i nærheten.

Felles for både rotter og mus er at de ikke er veldig glade i bevege for mye på seg. Derfor har de også liten aksjonsradius så lenge maten kommer jevnlig. En enkel måte å løse dette problemet på er å fjerne næringskilder og skjulesteder. Ligger forholdene til rette vil bestanden av rotter fortsette å vokse og i verste fall etablerer de seg innendørs.

Ingen aksepterer at rotter bosetter seg i deres bolig og mange syns rent fram at rotter og mus er vemmelige. Så hvorfor ønsker vi ikke at gnagere kommer innendørs? Rotter og mus vil alltid forsøke å hente mat som finnes i huset, noe som fører tilgrising av matvarer som vi mennesker skal spise. Rotter er også kjent for å kunne spre sykdommer på en hurtig måte, og derfor er det også viktig at de holder seg unna maten vi skal spise. Selv om dette er gode grunner er folk flest ofte langt mer bekymret over det ubehagelige ved å ha gnagere innendørs.

Man skal også huske på at rotter og mus kan påføre en hus store og kostbare skader. De trives godt i isolasjon og kan gnage seg gjennom nærmest alle materialer i en bolig. Dersom rotter bosetter seg i isolasjonen vil det gå ut over isolasjonsevne, samt at det vil føre til ubehagelig lukt. Om rotter velger å gå løs på strømledning kan konsekvensen være at huset tar fyr. Har du mistanke om rotter eller mus i boligen anbefaler vi at du hurtig tar kontakt med fagfolk og setter i gang med tiltak for å kvitte seg med skadedyrene.

Hvordan bekjempe rotter og mus?

Mistenker du rotter i boligen kan det være smart å ta en kikk på hvordan huset er sikret mot gnagere. Dersom dette ikke fungerer, må man forsøke å fange rotter og mus ved hjelp av klappfeller eller gift. Velger man det sistnevnte er det viktig å huske på at husdyr eller mennesker ikke må bli utsatt for giften.

ABC Skadedyrteknikk AS er et firma som ble etablert i 1995. Vi er et offentlig godkjent firma som har sin virksomhet i Oslo, Akershus, Østfold, Buskerud, Vestfold, Telemark, Aust og Vest Agder. Vårt hovedkontor ligger i Lier kommune i Buskerud.

ABC Skadedyrteknikk AS har egen biolog og våre ansatte har inntil 25 år erfaring fra bransjen. Vi har kunnskapen og erfaringen vi behøver for å kunne levere tjenester av høy kvalitet. Alle våre ansatte er godkjent av Folkehelseinstituttet.

Dersom du ønsker profesjonelle til å sørge for at ditt problem med rotter og mus forsvinner, er det bare å ta kontakt med oss.

 

Kontaktinformasjon:

Telefon: 913 81 160 / E-post: post@skadedyrteknikk.no

jordveps
moll
mygg
rotter
husbukk
Menu