Kjempetreveps

(Urocerus gigas)

Kjempetreveps er en av plantevepsene. I nyere tid regnes ofte gruppen planteveps som en parafyletisk gruppe, siden de trolig har gitt opphav til stilkvepser. Kjempeveps lever helst i skog med bartrær. Kjempetrevepser er store vepser med et kraftig eggleggningsrør (brodd). Men de er helt ufarlige og stikker ikke og har heller ikke gift. Kjemtrevepsen kjennetegnes for en karismatisk summing når den flyr.

Skade:

Gjør liten skade, men kan skape frykt på grunn av størrelsen og det lange eggleggingsrøret.

Om kjempetreveps:

Larvene utvikles over 2-3 år i veden av nyfelte bartrær, særlig gran. Angriper ikke gammelt trevirke, men kjempetreveps kan krype ut av plankevegger i nybygde hus. Har ikke giftbrodd, men hunnen har et langt eggleggingsrør. Kjempetreveps er nordens største veps 2-4,5cm.

Kroppen til en kjempeveps er sylindrisk, uten en innsnørt «midje». Hunnen er mellom 24 og 44 millimeter og har en mørk kropp med gule flekker på bakkroppen. Eggleggningsrøret er kraftig. Det er gul-brunt, men mørkt ut mot spissen. Hannen er mindre enn hunnen, bare mellom 12 og 32 millimeter. Vingene til en kjempeveps er svakt røykfarget. Beina er gule, bortsett fra at lårene (femur) er mørke. Hodet er bredest bak øynene, og er svart med en stor gul flekk bak hvert øye. Antennene er trådformet, gul av farge.

Vi tilbyr våre tjenester for deg som er i områdene; Oslo, Akershus, Buskerud, Telemark, Østfold og Vestfold.

Bekjemping av kjempetreveps:

1. Bekjempning er unødvendig

Ta kontakt om du har noen spørsmål om kjempetreveps

jordveps
moll
mygg
rotter
husbukk
Menu